Om bloggar, wikis, social images och twitter räknas som de enkla verktygen runt digital storytelling så kan man räkna ljud och video till de mer avancerade verktygen.

Podcasts
Den traditionella storytellingen är en människa som muntligt berättar något för de som lyssnar. Idag kan man hitta den typen av berättande i till exempel podcasts, ljudböcker eller radioteater, allt från en sändning med en ensam människa som pratar till en sändning med flera personer, effekter och musik.

Bryan pratar om skillnaden mellan att sitta med en sändning i en mp3-spelare, ute på en promenad mot att sitta vid en laptop med samma sändning och där ha tillgång till att både kunna googla termer och fördjupad information och möjligheten att med hjälp av kartor ta sig till de ställen som nämns, något jag aldrig tänkt på men som jag omedvetet alltid gör (besatt av IMDB, kan inte se en film utan att ha tillgång till den sidan, antingen på dator eller telefon).

Jag tolkar det som att Bryan inte är så positiv till den traditionella podcasten, med en person som berättar, utan att han saknar den sociala interaktiviteten i det hela. Han berättar om Radio Open Source som genomför sin inspelning, men på sidan om ger lyssnarna ytterligare information i bloggformat och inspelat icke-använt ljud i extra podcasts.

The Yellow Sheet är i motsats till många andra podcasts inte skapade av ett team eller en ensam person utan är ett stort samarbete. Här är det 14 personer som genom round robin (en person fortsätter på en text som personen innan gjort).

Web Video
Web video är det media som har nåt ut till absolut flest människor genom historien, mycket tack vare sidor som youtube. Här utspelas storytelling i flera olika modeller, allt från muntligt berättande via webcam till stora multimediala presentationer.

Bryan försöker identifiera olika typer av storytelling via video och fokuserar på den sociala biten. Han nämner lonelygirl15 som ursprungligen lade upp korta klipp som beskrev en vanlig tonårings liv. Så småningom utvecklades dessa till mer fiction och avancerad teknik. Dessa klipp ledde till respons från tittarna, i form av kommentarer men även som egna klipp. Även om detta nu visade sig vara ren fiction så visar det hur bra berättande kan fånga de som lyssnar. Här kan jag inte låta bli att börja tänka på fenomenet Hanna Widerstedt som genom ett par klipp via youtube lyckades få stora delar av landet att tro att hon var någon helt annan än hon egentligen var.
Andra exempel som Bryan tar upp är Marble Hornet som börjar med en försvunnen person och slutar i ”quiet horror”. Här får man följa den försvunna personens vän i sitt sökande bland annat genom dennes videoarkiv. Här valde man att använde youtube, men även twitterfeeds. Även här fick man massivt bemötande från alla fans. 

VoiceThread
VoiceThread var något helt nytt för mig och tydligen binder den samman flera olika ovan nämnda verktyg. Här kan man ladda upp det man skapat, men istället för att kommentera och besvara i text kan man göra det genom andra medier. Därmed ger VoiceThread användaren större möjligheter att utforska möjligheterna.



Leave a Reply.